Severek Okuduklarım..

15 Haziran 2011 Çarşamba

nezaket insaniyettendir!

''İnsanlara teşekkür etmeyen, Allaha da şükretmez.''


Nezaket! Nazik bir kelime..
Nezaket bir umman; sevgiler uğuldar derinliklerinde, sevgiler coşar..
Nezaket bir bahçe, sevk ile yürünür tarhlarında, şavklar saçılır yediverenlerinden.Nezaket hasbi bir tebessüm, kalbi bir yakınlık.. Nezaket bir teşekkürün adı; derin bir şükür makamı..

Zamanın kadim koridorlarında ayak izlerine rastladığımız o nazik beyefendilere ve nazenin hanımefendilere ne oldu şimdi?! Hani şairler sevdiklerine ve babalar kızlarına, ''Senin teg nazenine nazenin işler münasiptir'' diye iltifatlarda bulunur, onları nazikçe nezakete davet ederlerdi, neredeler?!.. Hani centilmenler, şövalyeler, zarifler, çelebiler?!..

Nezaket fikrini ne zaman kaybetti dünya?!.. Ve isim haneleri açık, tevkif emirnameleri bile nezaket cümleleri ile başlayan dönemlere ne oldu sahi!

Kişideki bir nezaket noksanı öncelikle kendisine zarar verir, ama toplumdaki nezaketsizlik dünyanın bedii direğini sarsar gitgide; güzelliğin ve iyiliğin koordinatlarını karalar..Nezaket noksanı bir teşekkür noksanıdır bu yüzden..
Nezaket bir gülümseyiş, nezaket bir bakış, nezaket bir merhabadır; nezaket tam çağında bir gönül alma, ta yürekten bir teşekkürdür çünkü..
Nezaket bir insaniyettir..O halde biraz daha nezaket, biraz daha...

                                                               İskender Pala
                                                       ''Kırk Güzeller Çeşmesi''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder